Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

COVID-19 VACCIN: OOK EEN PRIK VOOR U?

  • Aansprakelijkheids-, Verzekerings- en Verkeersrecht

Terwijl verschillende farmaceutische bedrijven momenteel een race voeren naar het beste corona-vaccin, rijzen stilaan de vragen rond eventuele bijwerkingen van dit veelbesproken vaccin.

Een producent van een coronavaccin kan niet zomaar zijn kop in het zand steken wanneer zijn consumenten ongewenste neveneffecten ervaren door zijn product. Iemand die onaangename bijwerkingen ervaart, kan steeds gerechtelijke stappen ondernemen zich steunende op de Wet Productaansprakelijkheid. Hoewel de nieuwsberichten onheilspellend zijn, kunnen producenten hun aansprakelijkheid voor gebrekkige producten niet volledig uitsluiten

Wanneer iemand klaarblijkelijk schade heeft geleden door het vaccin, moet hij hiervoor bewijzen dat het vaccin gebreken vertoont en dat de bijwerkingen effectief werden veroorzaakt door het coronavaccin. Een vaccin kan maar als gebrekkig worden beschouwd als het niet de veiligheid biedt die de gewone man in de straat ervan mag verwachten. Met een individueel, subjectief verhaal van een slachtoffer of voorbestemdheid van een slachtoffer wordt helaas geen rekening gehouden.

Er zijn daarentegen een aantal factoren die de veiligheidsverwachting wel beïnvloeden. De stand van de wetenschap in 2030 over de bijwerkingen van het coronavaccin zal alvast uitgebreider zijn dan wat we nu in 2020 weten. Daarnaast is het belangrijk dat een producent voldoende waarschuwingen geeft over de gevaren van dit vaccin. Onvolledige informatie in een bijsluiter kunnen de veiligheidsverwachting van de man in de straat beïnvloeden. Tot slot zal de ernst van de bijwerkingen er ook toe doen. Ernstige bijwerkingen zullen alvast strenger worden beoordeeld dan spierpijn voor een tweetal dagen.

Uiteraard blijft de algemene veiligheidsverwachting een feitenkwestie. Toch is het niet zomaar vanzelfsprekend om het bewijs te leveren dat een coronavaccin gebrekkig is of zal zijn.

Daarbij is het geen geheim dat een producent van een coronavaccin zich kost wat kost zal willen bevrijden van productaansprakelijkheid. Wanneer een producent kan bewijzen dat het niet mogelijk was om het bestaan van de bijwerkingen op het moment van productie te kennen of behoren te kennen, zal hij zich van zijn aansprakelijkheid kunnen bevrijden. Het gegeven dat het een nieuw en volkomen onbekend virus is, speelt hierin mee. Bovendien is het niet onbelangrijk dat het coronavaccin in sneltempo werd geproduceerd. Van lange testprocedures in vergelijking met andere vaccins was er immers geen sprake.

Om te eindigen met een positieve noot zal dit vaccin hopelijk de sleutel bieden tot de terugkeer van het normale leven. Iets met de bluts met de builen nemen…

Mr. Kurt Smets