Bestuurs- en Omgevingsrecht, Vastgoed
[email protected]
Het bestuursrecht omvat een ruim facet aan regelgeving die de relatie tussen de overheid en de burger regelt. Dit gaat zowel over lokale overheden, zoals gemeenten, OCMW’s en provincies, als hogere overheden, zoals de Vlaamse of federale regering en de administraties die hiervan afhangen. Zij kunnen beslissingen nemen die uw leefwereld ingrijpend veranderen. Zo zijn we in het dagelijkse leven dikwijls afhankelijk van een toelating (een vergunning, een machtiging, …) die de overheid ons kan verlenen of weigeren. In sommige gevallen legt de administratie ons bepaalde verplichtingen of zelfs sancties op. De overheid moet in haar handelen steeds bepaalde regels naleven waarvan u de wettigheid kan laten controleren. Ons kantoor is bijzonder gespecialiseerd in deze materie en kan samen met u nagaan of u iets kan ondernemen tegen de overheidsbeslissing waarmee u geconfronteerd wordt.
Zakenrecht en burenhinder
Onteigening / Domeingoederen
Overheidsaanprakelijkheid (rechtsbescherming)
Onderwijsrecht / studievoortgangbetwistingen
Ambtenarenrecht en tuchtrecht
Algemeen bestuursrecht
Gemeentewegen
Dierenbescherming en dierenwelzijn
Politiemaatregelen, administratieve sancties en GAS-boetes
Het zakenrecht omvat discussies over het eigendomsrecht, de ligging van perceelsgrenzen, erfdienstbaarheden, recht van opstal, vruchtgebruik, …
Burenhinder maakt hiervan een onderdeel uit. We leven met zijn allen dicht bij elkaar wat aanleiding kan geven tot hinder en overlast van allerlei aard (geluid, geur, overhangende takken, bladafval, dieren, trillingen, gebruik van constructies …). Wanneer het samenleven op de proef gesteld wordt, kan u beroep doen op ons kantoor dat een ruime expertise inzake heeft en u graag bijstaat om deze twisten pragmatisch aan te pakken.
Een onteigening is een verregaande en ingrijpende juridische procedure. De overheid neemt daarbij op eenzijdige wijze bezit van onroerende goederen die nodig zijn om werken van openbaar nut of algemeen belang uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de aanleg van een autosnelweg.
Concreet betekent een onteigening dat de overheid uw eigendom in bezit neemt, er eigenaar van wordt en dat u in de plaats een vergoeding ontvangt.
Met de term domeingoederen wordt verwezen naar de goederen behorend tot het patrimonium van publiekrechtelijke rechtspersonen zoals de Staat, gemeenschappen, gewesten, provincies, gemeenten, en andere rechtspersonen (zoals OCMW’s, NMBS, …). Domeingoederen worden ingedeeld in openbare en private domeingoederen. Openbare domeingoederen hebben een bijzonder statuut. Ze zijn bestemd tot het gebruik van allen en zijn niet verhandelbaar. Dit maakt dat in de eerste plaats deze goederen ook niet vatbaar zijn voor het vestigen van persoonlijke rechten (bijvoorbeeld huur of zakelijke rechten (bijvoorbeeld opstalrecht, erfpacht) aan particulieren, al bestaan daarop wel uitzonderingen. Het Nieuw Burgerlijk Wetboek dat op 01 september 2021 in werking is getreden, voorziet – in navolging op de rechtspraak – in een uniforme en minder strenge regeling om zakelijke en persoonlijke rechten te vestigen op openbare domeingoederen.
Ook de overheid (zowel de wetgevende, uitvoerende als rechterlijke macht) kan in het kader van de uitoefening van haar taken een fout maken. Wanneer u daardoor schade lijdt, is de overheid verplicht u te vergoeden. Ook een niet foutief handelen van een overheid kan in bepaalde gevallen aanleiding geven tot het betalen van een schadevergoeding. Het traditionele uitgangsprincipe dat een eigendomsbeperking (bvb. door de oplegging van een last) eigenlijk geen aanleiding geeft tot vergoeding brokkelt steeds meer af door het GBOL-beginsel (beginsel van de gelijkheid van de burgers voor de openbare lasten). Dit beginsel voorziet dat een overheid niet zonder vergoeding beperkingen kan opleggen aan een eigendomsrecht die de last te boven gaat die in het algemeen belang aan een particulier kan worden opgelegd.
Ons kantoor adviseert en begeleidt particulieren in hun zoektocht naar rechtsbescherming.
Het onderwijsrecht is de afgelopen jaren sterk gejuridiseerd. Tegen een heel aantal beslissingen die een schoolbestuur neemt, staat beroep open. Omwille van de zeer korte termijnen en vormvereisten raadpleegt u best tijdig een gespecialiseerd advocaat om u bij te staan.
Ambtenaren moeten een beroepseigen deontologie en plichtenleer respecteren.
Een inbreuk hierop kan aanleiding geven tot een tuchtprocedure, die strikt gereglementeerd wordt in de rechtspositieregeling. Het kan ook zijn dat de feiten waarvoor men u tuchtrechtelijk wil vervolgen een strafrechtelijk ‘label’ dragen, waardoor u naast een tuchtsanctie ook een strafsanctie dreigt op te lopen. Daarnaast kan u in afwachting van een tuchtbeslissing of strafrechtelijke beslissing ook preventief geschorst worden indien dit vereist is in het belang van de dienst. U raadpleegt best een advocaat zodat u uw rechten van in het prille begin kan laten gelden.
Los van inbreuken op de beroepseigen deontologie en plichtenleer, kan het ook zijn dat u een benoeming of bevordering bent misgelopen of dat u een negatieve evaluatie heeft gekregen en dat u hiertegen wenst op te treden. Het kantoor staat u graag bij om u doorheen deze strikte en formalistische procedures, die veelal gepaard gaan met korte termijnen, te leiden.
Onder het begrip bestuursrecht kan het geheel van rechtsregels begrepen worden die verband houden met de organisatie, de bevoegdheden en de werking van besturen.
Het decreet Lokaal Bestuur (DLB) omvat bijvoorbeeld alle organieke regels over de gemeenten (zoals regels over het bestuur van gemeenten, de onderscheiden bevoegdheden van de gemeentelijke organen, de werking van het bestuur, toezicht op het bestuur, enz.) en openbare centra voor maatschappelijk welzijn, evenals regels over intergemeentelijke samenwerking. De Nieuwe Gemeentewet voorziet daarnaast nog in een reeks bevoegdheden van gemeenten en burgemeester.
Het Bestuursdecreet bevat dan weer de regels over de toegang tot bestuursdocumenten, hergebruik van overheidsinformatie en verdere regelgeving m.b.t. de communicatie tussen overheid en burgers.
Over het Belgisch grondgebied loopt een uitgebreid wegennet, bestaande uit autosnelwegen, gewestwegen (beheerd door het gewest) en gemeentewegen (beheerd door de gemeente).
Het Decreet van 03 mei 2019 houdende de gemeentewegen (Gemeentewegendecreet) omvat alle regels voor de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen. Een gemeenteweg wordt in het decreet omschreven als “een openbare weg die onder het rechtstreekse en onmiddellijke beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond” en behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. Wanneer de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing zich voordoet n.a.v. een planningsprocedure of een omgevingsvergunningsaanvraag wordt de beslissing over de wegen in deze procedures geïntegreerd. Sneller dan u denkt wordt u in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag geconfronteerd met wegen: de aanleg van een nieuwe weg, een bestaande gemeenteweg (buurtweg) die over uw eigendom loopt op de plek waar u wenst te bouwen of een ruimtelijk uitvoeringsplan dat op uw eigendom een tracé heeft aangeduid voor een trage wegverbinding. U informeert zich dan ook best vooraf, zodat u van in het begin de juiste keuzes maakt.
De dierenwelzijnsregelgeving is onder invloed van Europese regelgeving sterk geëvolueerd. Dit kan leiden tot vergaande maatregelen en/of sancties voor eigenaars, fokkers, kwekers en handelaars.
Steden en gemeenten beschikken over verschillende instrumenten om de openbare orde te verzekeren zonder (voorafgaande) tussenkomst van de rechter. Zo kan de burgemeester politiemaatregelen nemen om de openbare rust, veiligheid en gezondheid te vrijwaren of te herstellen. Denk aan de inbeslagname van gevaarlijke goederen of het plaatsen van een veiligheidsperimeter rondom een woning die op instorten staat.
Daarnaast kunnen lokale besturen reglementen uitvaardigen waarvan overtredingen gesanctioneerd worden met gemeentelijke administratieve sancties zoals bv. GAS-boetes. Worden doorgaans geviseerd: sluikstorten, wildplassen, graffiti spuiten en lawaaihinder.
Meent u dat de gemeente een onterechte maatregel heeft genomen, dan kan u daartegen beroep aantekenen bij de rechter. Ons kantoor heeft een ruime ervaring in dit opzicht en staat particulieren graag bij in procedures ten overstaan van de Raad van State en de gewone rechtbanken.
© 2021 Gevaco advocaten – advocatenkantoor te Beringen