De hype van deze zomer is het smartphonespel Pokémon Go. Iedereen heeft er al over gehoord, maar weet u hoe het precies werkt?
Pokémon jagen …
Het spel wordt gespeeld met een app die u via uw smartphone kan downloaden. Wanneer u de app een eerste keer opent, moet u een karakter aanmaken (dat is dus uw virtuele ik) en kan u de digitale beestjes (of Pokémon) beginnen te vangen.
Voor het vangen zelf heeft u de gps-functie en de camera van uw toestel nodig. Via de kaart op uw scherm komt u te weten waar de Pokémon zich bevinden en met behulp van de gps kan u ze opsporen. Spelers moeten dus in de werkelijke wereld gaan rondlopen om de virtuele Pokémon te vinden. Door de camera van de smartphone kan u de Pokémon in uw onmiddellijke nabijheid zien.
Het uiteindelijke doel van het spel is om alle 150 Pokémon te vinden, te verzamelen in uw team, ze te trainen en ermee te strijden tegen andere spelers.
… op het werk?
Er zijn spelers die zo opgaan in het spel dat ze, als we de media mogen geloven, betrokken geraken in allerlei vreemde ongelukken. Het spel heeft ook nog andere neveneffecten. In Nederland werd een jonge uitzendkracht op staande voet ontslagen omdat hij beestjes ging zoeken in plaats van te werken.
Zou dat in België ook kunnen?
Volgens de Arbeidsovereenkomstenwet is de werknemer verplicht om “zijn werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig te verrichten, op tijd, plaats en wijze zoals is overeengekomen.”
Tijdens de arbeidstijd moeten werknemers met andere woorden het overeengekomen werk correct uitvoeren. Het jagen op Pikachu ben ik nog niet in een functiebeschrijving tegengekomen zodat ik durf te stellen dat dit in principe niet thuishoort op de werkvloer. Te laat aankomen op het werk omdat men de tijd uit het oog heeft verloren bij het vangen van een zeldzaam exemplaar, is eveneens foutief.
Een ontslag om dringende reden is volgens mij niet gerechtvaardigd indien een werknemer één keer of enkele keren betrapt werd op het spelen tijdens de arbeidstijd of hierdoor te laat kwam. Het ligt wellicht anders wanneer de werknemer reeds enkele waarschuwingen heeft gekregen of wanneer de aard van de functie een strengere beoordeling rechtvaardigt. De situatie van een beveiligingsagent die zijn plaats verlaat om een Pokémon te gaan vangen en zo mogelijk anderen in gevaar brengt is niet dezelfde als die van een administratieve bediende die hetzelfde doet. Elke situatie moet in concreto bekeken worden. Zo liggen de zaken ook weer anders wanneer een werknemer gameverslaafd is.
Werkgevers mogen vanzelfsprekend een beleid voeren dat het spelen van games tijdens de arbeidstijd aan banden legt. Deze afspraken kunnen worden opgenomen in het arbeidsreglement of in reeds bestaande policies over internet- en smartphonegebruik of het gebruik van sociale media.