Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

Is het Covid Safe Ticket (CS5) de sleutel tot vrijheid?

  • Aansprakelijkheids-, Verzekerings- en Verkeersrecht

Een coronapas, een vaccinatiebewijs of een COVID-certificaat zijn allemaal begrippen die de laatste maanden opdoken in nieuwsberichten. In België is het Covid Safe Ticket tot stand gekomen. Dit om de verspreiding van het virus in te dijken en de bevolking meer vrijheid te kunnen bieden.

Vanaf 13 augustus 2021 kan de toegang tot een groot evenement afhankelijk zijn van zo een Corona Safe Ticket (=CST). Het is een tijdelijk en uitzonderlijk document om professioneel georganiseerde evenementen in de buitenlucht door te kunnen laten gaan. Het gaat om evenementen met minstens 1500 personen zoals festivals en sportevenementen. Privéfeestjes zijn uitgesloten van de verplichting. Ook indien er 1,5 meter gehouden kan worden en er mondmaskers gedragen worden, moet er geen toepassing gemaakt worden van het CST-systeem.

Het doel van zo een coronapas is verzekeren dat iedereen voldoende antistoffen heeft tegen COVID-19. Zo is het de bedoeling dat iedere bezoeker via de CovidSafeBE-app zijn vaccinatiecertificaat, testcertificaat of herstelcertificaat via een QR-code toont.

Er zijn dus drie opties mogelijk, namelijk:

– ten eerste minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn

– Anderzijds in de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

– Tot slot beschikken over een recent negatief testresultaat van maximaal 48 uur oud. Let wel, het moet gaan om een PCR-test, zelftesten worden niet aanvaard.

De tegenhanger van de Belgische coronapas, is het EU Digital COVID Certificate. Dat systeem heeft als doel het reizen binnen de Europese Unie (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein inbegrepen) te waarborgen. Dat Europees document zal wellicht langer in de omloop blijven dan de Belgische coronapas.

Mr. Kurt Smets