Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

Legalcure- initiatief opgepikt door de OVB

  • Algemeen

De Orde van Vlaamse Balies zet met een mooi artikel LEGALCURE in de kijker. 

U leest het hier:

“Met Legal Cure komen wij los van het traditioneel denken binnen de advocatuur”

Ontstaan

Legal Cure is ontstaan in de schoot van GEVACO Advocaten, een kantoor met 32 advocaten die onderlegd zijn in uiteenlopende disciplines. “De grootte van ons kantoor en de multidisciplinaire samenstelling geeft ons een voordeel”, verduidelijkt Karen Kelchtermans, associate partner bij GEVACO Advocaten. 

De coronacrisis en de eerste lockdown zijn zo’n ingrijpende en unieke gebeurtenissen. We voelden meteen aan dat er heel wat juridische vragen zouden rijzen, zowel van particulieren als van bedrijven die het moeilijk kregen”, gaat Karen verder. “Ons team kwam samen om ideeën uit te wisselen en om te beslissen hoe we daarin een rol konden spelen. We dachten out of the box en konden onze mogelijkheden benutten.”

Een advocaat is volgens hen immers niet alleen een ondernemer, hij vervult ook een belangrijke maatschappelijke rol. Hij houdt zich niet alleen bezig met dossiers, maar moet ook aanvoelen wat er in de maatschappij gebeurt en hoe die evolueert.

En zo kwamen ze uit bij een juridisch platform waarbij een team advocaten gratis antwoorden geeft op vragen die ontstaan door de coronacrisis. De advocaten zijn elk gespecialiseerd in een vakgebied waardoor ze een waaier aan informatie kunnen bieden.

Gestuwd van onderuit

Het kantoor vond een breed draagvlak bij de jonge generatie binnen het kantoor. Daardoor werd Legal Cure gestuwd van onderuit. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk voor de andere advocaten. Ook de partners gaven hun vertrouwen, zowel op creatief als op organisatorisch vlak. Zij zorgden voor de nodige middelen om Legal Cure op poten te zetten. Voor de jongeren binnen het kantoor is Legal Cure een opportuniteit om te tonen wat ze in hun mars hebben.

We kiezen voor een telefonische dienstverlening en niet via chatbox of e-mail. We willen direct contact met de persoon achter de vragen. Wie vragen stelt vertrekt vanuit zijn eigen realiteit. Het is aan ons om het probleem juridisch te kaderen en er een antwoord op te geven”, vertelt Karen. “Legal Cure geeft ons meteen ook de mogelijkheid om het beeld dat vele mensen hebben over advocaten bij te stellen. Advocaten worden immers vaak in een negatief daglicht gesteld. We willen hen ook eens positieve visibiliteit geven.”

Uitdagingen in 2021

Zolang we niet verlost zijn van het coronavirus en de daaraan gerelateerde problemen blijft het platform operationeel. Op dit moment beantwoordt het team enkel COVID-gerelateerde vragen, maar ze kunnen het platform in de toekomst ook inzetten voor andere dringende noden.

Ook 2021 heeft nog veel onzekerheden in petto waardoor ons platform relevant blijft“, aldus Karen. “Het is afwachten wat de vaccinaties teweegbrengen, maar we vermoeden dat we ook dit jaar veel uitdagingen mogen verwachten. Wij blijven daarom brainstormen. Binnen de advocatuur is het traditioneel denken sterk aanwezig. Wij willen daarvan loskomen. Oog hebben voor onverwachte gebeurtenissen en daarop inspelen is voor de juridische sector heel belangrijk.”