De digitalisering van onze maatschappij is al geruime tijd gaande en lijkt niet meer te stoppen. Het spijtige gevolg van deze digitalisering is dat cybercriminaliteit schering en inslag geworden is. Hoog tijd om even stil te staan bij het misdrijf van hacking en om de rechten en procedurele mogelijkheden van slachtoffers van cybercriminaliteit onder de loep te nemen, in het bijzonder wat betreft de bescherming van hun (gevoelige) persoonsgegevens.
In 2007 werden regels over de medische begeleide voortplanting wettelijk verankerd. Er werd toen beslist dat donoren zowel vóór, tijdens, als na de donatie anoniem moeten kunnen blijven, niet alleen voor de wensouders maar ook voor het verwekte kind. Het is voor een fertiliteitscentrum bijgevolg verboden om informatie over de donor van geslachtscellen vrij te geven. Het niet-respecteren van de anonimiteit betreft een schending van het beroepsgeheime en wordt strafrechtelijk beteugeld. Er wordt echter hoe langer hoe meer de vraag gesteld of het nog houdbaar is om met anonieme zaad- en eiceldonoren te werken. Het Grondwettelijk Hof heeft bij een arrest van 26 september 2024 alvast een aanzet gegeven tot tempering van een absolute donor-anonimiteit.
Is de afsplitsing van een lot ten behoeve van een elektriciteitscabine van Fluvius verkavelingsvergunningsplichtig?
Ook al weet de buurman dat hij met een bouwwerk de perceelsgrens “beperkt” overschrijdt, kan je volgens het nieuwe goederenrecht de afbraak ervan niet zomaar vorderen. Als je een dergelijk geval van grensoverschrijdend gedrag vaststelt, moet je dit dan maar lijdzaam onder ogen zien?
Werken met onderaannemers: verhoogde zorgvuldigheidsplicht vanaf 1 januari 2025
Illegale tewerkstelling komt nog in veel bedrijven en sectoren voor. In het nieuws verschijnen dan ook regelmatig berichten over illegale tewerkstelling op grote werven (Proximus-werven bij uitrol glasvezelnetwerk, bouwwerf Borealis). In tegenstelling tot wat u zou denken is dit niet altijd met opzet. Het kan immers gebeuren dat een onderaannemer op wiens diensten u beroep doet een persoon tewerkstelt die de juiste papieren leek te hebben, maar wat uiteindelijk toch niet het geval blijkt te zijn. Met het decreet van 27 oktober 2023 voert de Vlaamse wetgever een nieuwe verplichting in voor aannemers waarvan de rechtstreekse contractant met buitenlandse werknemers of buitenlandse zelfstandigen samenwerkt.
IN ONDERAANNEMING GEKREGEN WERK UITBESTEDEN VERBODEN VANAF 1.1.2025
Met de wet van 15 mei 2024 houdende wijziging van het sociaal strafrecht en diverse arbeidsrechtelijke bepalingen worden de mogelijkheden om werk dat u als onderaannemer hebt aangenomen verder uit te besteden drastisch beperkt. Wat verandert er precies? En wanneer treedt deze regelgeving in werking?
Schijnhuwelijk en schijnwettelijke samenwoning: de dunne lijn tussen schijn en werkelijkheid
Het laatste juridische nieuws, recht in uw mailbox?
Al sinds 1995 ontvangen onze klanten regelmatig de GEVACO nieuwsbrief. Zo hoeft u de website niet in de gaten te houden en bent u toch mee met het laatste nieuws op rechtsgebied.