Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

Opgelicht via het internet? Wat nu?

  • Straf- en Strafprocesrecht

Criminaliteitsstatistieken geven de laatste jaren een onafgebroken en uitgesproken stijging weer van informaticacriminaliteit. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van oplichting via het internet. Wat is oplichting precies en wat kan u ondernemen wanneer u het slachtoffer bent geworden van dergelijke praktijken?

Er is sprake van oplichting van zodra een persoon zich roerende goederen (geld), kwijtingen of schuldbevrijdingen doet afgeven of leveren, met de bedoeling om zich deze zaken, die toebehoren aan een andere persoon, toe te eigenen. Essentieel bij oplichting is dat er gebruik wordt gemaakt van valse namen, valse hoedanigheden of listige kunstgrepen. Bij oplichting speelt misleiding met andere woorden steeds een rol.

Oplichting kan verschillende vormen aannemen. Het kan onder meer gaan om smsfraude, fraude bij online aankopen en virtuele munten, hacking en phishing. Zo werd afgelopen zomer nog in de media gepubliceerd dat er een gerechtelijk onderzoek werd opgestart naar mogelijke miljoenenoplichting in verband met de cryptomunt Vitae en het bijhorende sociale-mediaplatform.

Een ander gekend voorbeeld van oplichting betreffen piramidespelen. Deze soort van oplichting belooft de beleggers investeringen met een zeer hoog rendement. De fraudeur neemt de eerste stortingen in ontvangst van beleggers die zich hebben laten verleiden door de beloofde winsten. Maar in tegenstelling tot wat hen wordt voorgehouden, belegt de fraudeur het geld van de investeerders niet. In een piramidesysteem is het de bedoeling dat de deelnemers zelf nieuwe beleggers aanbrengen, zodat er nog meer winst kan worden behaald. Op die manier vormen de beleggers samen een piramide. Die nieuwe beleggers die in het systeem stappen, brengen geld binnen dat evenmin wordt belegd, maar deels wordt gebruikt om de eerste deelnemers te vergoeden. Hoe hoger u in de piramide staat, hoe groter de beloofde winsten en de kans dat u veel geld zou verdienen.

Er is sprake van oplichting via het internet wanneer er – logischerwijze – gebruik wordt gemaakt van het internet om o.a. gelden of goederen te ontfutselen van de slachtoffers. Wanneer de oplichters kunnen worden geïdentificeerd – hetgeen niet steeds evident is bij gebruik van het internet – kunnen zij worden gestraft met een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en met een geldboete van zesentwintig tot drieduizend euro.

Om het hoofd te bieden aan deze toenemende vorm van criminaliteit werd een specifiek meldpunt opgericht waar u op gedetailleerde wijze, via het doorlopen van verschillende stappen, melding kan doen van de feiten waarvan u het slachtoffer werd. Dit meldpunt is een samenwerking tussen onder meer de Federale Politie, het FSMA en de FOD Economie.

Daarnaast is het uiteraard steeds mogelijk om aangifte te doen bij de politie in uw buurt of om klacht neer te leggen bij de onderzoeksrechter. Welke optie het meest aangewezen is, verschilt per dossier en hangt onder meer af van de grootte van de schade die u ondervindt.

Voor verdere uitleg en deskundig advies kan u steeds terecht bij ons gespecialiseerd team van strafrechtadvocaten.

Mr. Louisa Van Looy