In de complexe wereld van immigratiewetten en verblijfsvergunningen spelen termen zoals “schijnhuwelijk” en “schijnwettelijke samenwoning” een belangrijke rol. Het herkennen en bestrijden van deze schijnrelaties is een belangrijke verplichting voor de autoriteiten geworden.
De procedures die gevoerd worden naar aanleiding van een eventueel schijnhuwelijk of schijnwettelijke samenwoning kunnen ingewikkeld en belastend zijn voor degenen die onterecht worden beschuldigd van deelname aan een schijnrelatie. In dergelijke gevallen is de hulp van een ervaren advocatenkantoor onmisbaar.
In dit artikel wordt dieper ingegaan op de concepten schijnhuwelijk en schijnwettelijke samenwoning, de juridische implicaties ervan, en de cruciale rol van een goede verdediging voor diegenen die hiermee te maken krijgen.
Wat is een schijnhuwelijk en een schijnwettelijke samenwoning?
Er is sprake van een schijnhuwelijk/schijnwettelijke samenwoning wanneer uit een geheel van omstandigheden blijkt dat de intentie van minstens één van de echtgenoten/partners kennelijk enkel gericht is op het bekomen van een verblijfsrechtelijk voordeel dat is verbonden aan de staat van gehuwde/wettelijk samenwonende.
Wat zijn de juridische implicaties hiervan?
Wanneer er indicaties zijn dat er een aangifte gedaan wordt van een schijnhuwelijk/registratie gevraagd wordt van een schijnwettelijke samenwoning, heeft de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin de aanvraag wordt gedaan de verplichting om hiertegen op te treden.
De ambtenaar van de burgerlijke stand moet dan één van de volgende preventieve maatregelen nemen:
- Uitstel van de huwelijksdatum of uitstel van de voltrekking van het huwelijk, dan wel uitstel van de melding van de verklaring van wettelijke samenwoning in het bevolkingsregister teneinde verder onderzoek te kunnen voeren;
- Weigering om de akte van de aangifte van het huwelijk op te maken of te ondertekenen of weigering om het huwelijk te voltrekken, dan wel weigering om melding te maken van de verklaring van de wettelijke samenwoning in het bevolkingsregister;
Daarnaast bestaan er ook repressieve maatregelen om reeds gesloten schijnhuwelijken/schijnwettelijke samenwoningen te bestrijden:
- Nietigverklaring: elke belanghebbende (ook de Procureur des Konings) kan een vordering tot nietigverklaring van het schijnhuwelijk/de schijnwettelijke samenwoning instellen bij de Familierechtbank teneinde te laten vaststellen dat het huwelijk geacht wordt nooit te hebben bestaan;
- Strafbaarstelling van de echtgenoten/partners bij een schijnhuwelijk (gevangenisstraffen/geldboetes);
- Inreisverbod: er kan een inreisverbod van maximum vijf jaar gekoppeld worden aan de beslissing tot verwijdering van het grondgebied wanneer een schijnhuwelijk/schijnwettelijke samenwoning werd vastgesteld.
Wat te doen bij een weigeringsbeslissing van de ambtenaar van de burgerlijke stand?
Indien de ambtenaar van de burgerlijke stand besluit om het huwelijk of de samenwoning niet te registreren op grond van vermoedens van een schijnconstructie, kan er door de partners beroep aangetekend worden tegen de betreffende weigeringsbeslissing binnen een maand na de kennisgeving ervan. Dit beroep dient aangetekend te worden bij de Familierechtbank.
Tegen een negatieve beslissing van de Familierechtbank kunnen partijen in een later stadium hoger beroep aantekenen bij het Hof van Beroep.
Tegen de beslissing van de ambtenaar van de burgerlijke stand om de voltrekking/melding uit te stellen is daarentegen geen verhaal mogelijk.
Hoe kunnen wij helpen?
Het team familierecht bij GEVACO Advocaten heeft ruime ervaring met zaken omtrent schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoningen.
Wij kunnen u bijstaan in elke fase van het proces. Onze expertise omvat:
- Juridisch advies en begeleiding: wij voorzien u van een gedegen advies over uw rechten en plichten en begeleiden u doorheen het hele proces;
- Bewijsvergaring en voorbereiding: wij helpen u bij het verzamelen van bewijs en het opstellen van overtuigende argumenten om uw zaak te ondersteunen;
- Beroepsprocedures: wij kunnen u bijstaan lopende een beroepsprocedure bij de Familierechtbank/het Hof van Beroep tegen de uitvaardiging van een weigeringsbeslissing.
Wij helpen u graag verder!