Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

Een rookmelder: vanaf 1 januari 2020 verplicht voor elke woning

  • Huur en onroerend goed

Om de brandveiligheid in Vlaanderen te verbeteren verplicht het Vlaams parlement dat elke woning vanaf 1 januari 2020 met één of meer rookmelders of met een branddetectiesysteem uitgerust moet zijn. Wanneer niet voldoende rookmelders geïnstalleerd zijn, wordt uw woning als niet-conform beschouwd. Bij verhuur van de woning kan dat leiden tot verplichte aanpassingswerken en/of een schadevergoeding aan de huurder.

 

Vraag is aan welke voorwaarden een rookmelder moet voldoen en hoeveel je er precies nodig hebt? In de Vlaamse Wooncode staat volgende definitie van het begrip ‘rookmelder’ vermeld: “een apparaat conform NBN EN 14604 dat reageert op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal, en dat niet van het ionische type is.” Het is evenwel gemakkelijker om na te gaan of het toestel voorzien is van de labels CE en EN 14604. Om aan uw juridische verplichting te voldoen, moet u verder elke bouwlaag van uw woning of kamerwoning met een toestel voorzien. Dit geldt ook voor een zolder of een kelder waarin zich een technische installatie bevindt of die een directe toegang heeft en normaal en onmiddellijk te betreden is.

Wanneer je een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk om de rookmelders te plaatsen. In de vroegere regelgeving stond te lezen dat de huurder verantwoordelijk is voor de vervanging van batterij na afloop van de levensduur vermeld door de fabrikant. Dit is niet meer uitdrukkelijk voorzien. In de parlementaire voorbereidingen staat wel dat het logisch zou zijn dat de huurder verantwoordelijk blijft om het toestel te onderhouden en jaarlijks de werking ervan te controleren.

Wie nog geen inspiratie heeft welk cadeau te vragen voor de eindejaarsperiode, doet er dus goed aan een dergelijk toestel op zijn verlanglijstje te plaatsen. Misschien ligt er dan wel een rookmelder onder de boom. Uiteraard is het voor uw veiligheid – en zeker wanneer u de kerstlampjes al eens vergeet te doven – beter deze reeds bij de boom te hangen in plaats van 1 januari 2020 af te wachten.

 

Philippe Dreesen

Advocaat