Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

MEDICINALE HENNEPKWEEK STRAFBAAR

  • Straf- en Strafprocesrecht

De  Correctionele  rechtbank  te Turnhout heeft op 13.03.2017 een vonnis uitgesproken waarbij zij  de Drugwet  toepast  voor het kweken van cannabis  voor medicinale doeleinden.

Een persoon kweekte een tiental cannabisplanten en dit uitsluitend o.w.v. de terpenen en de flavoïden die de  deze plant bevat.   De kweek was erop gericht deze bestanddelen maximaal te ontwikkelen waardoor de ontwikkeling van de zgn THC werd onderdrukt.  M.a.w. hoe minder THC hoe beter.  Enkel de THC werkt zoals bekend  hallucinerend.

Deze kweker was aldus in het geheel niet geïnteresseerd in de THC van de cannabisplant.   De terpenen en de flavoïden werden aangewend voor het aanmaken van homeopathische zalfjes.

De verdediging stelde dat er aldus niet het minste opzet was de Drugwet te overtreden.  Immers, zonder opzet geen schuld.

De rechtbank  vonnist evenwel  dat de Drugwet niet voorschrijft dat om strafbaar te zijn het bezit of teelt van de psychotrope stoffen moet plaatsvinden met het oogmerk om als dusdanig effectief te dienen of te worden gebruikt.  Het louter telen en/of bezitten van cannabis, voor welke doeleinden ook, is met andere woorden op zichzelf reeds strafbaar, zo stelt de rechtbank.