Vorige week verscheen een artikel dat het Oost-Vlaamse parket geen strafrechtelijk onderzoek zal voeren indien u het slachtoffer werd van oplichting door internetcriminelen (phishing, emofraude) voor een bedrag van minder dan 1.000 euro.
Deze ondergrens werd bepaald omdat het onmogelijk is om met een beperkt aantal middelen en capaciteit alles te onderzoeken. Er komen gemiddeld meer dan 4 aangiftes per dag binnen, de onderzoeken zijn erg tijdrovend en de daders zijn – niet zelden omwille van het internationaal georganiseerde karakter – vaak niet gemakkelijk te vatten.
Ook bij andere parketten blijkt zo’n ondergrens te bestaan. Het parket van West-Vlaanderen legde in 2023 die ondergrens op 2.500 euro.
In twee recente dossiers dienen wij evenwel vast te stellen dat ook slachtoffers van veel hogere bedragen in de kou dreigen te blijven staan door bepaalde beleidsbeslissingen van het parket.
* In de ene zaak werd een alleenstaande dame het slachtoffer van vriendschapsfraude voor een totaalbedrag van bijna 35.000 euro. Deze dame schreef meermaals kleinere bedragen over naar verschillende rekeningen die achteraf van zgn. “money mules” bleken te zijn.
“Money mules” zijn personen die in dit soort dossiers vaak gebruikt worden door criminele organisaties voor het ter beschikking stellen van hun rekening en het afhalen/doorstorten van de gelden die het niets vermoedend slachtoffer erop overmaakte. In tegenstelling tot de top van de criminele organisatie lopen de muilezels in beeld aangezien deze aan de hand van hun rekeningnummer kunnen geïdentificeerd worden.
Dit was ook het geval in het dossier dat ons kantoor behartigd heeft. Maar aangezien de money mules verspreid waren over het hele land, opteerde het parket ervoor om enkel diegene te vervolgen die in het eigen rechtsgebied woonachtig waren en dit slechts voor het specifieke bedrag dat deze personen op hun rekening hadden ontvangen.
Concreet betekende dit dat slechts een bedrag van 5.500 euro (van het totale nadeel van bijna 35.000 euro) in vervolging werd gesteld. Voor de andere zgn. “money mules” – die woonachtig zijn in een ander rechtsgebied – is het nog steeds wachten op de beslissingen van de overige parketten of zij hen ook zullen vervolgen voor de resterende bedragen. Indien men in deze parketten evenwel beslist om niet te vervolgen, bv. omdat het bedrag ontvangen op hun rekening beneden de ondergrens ligt, blijft het slachtoffer door een dergelijke saucissonering in de kou staan.
* In de andere zaak werd een ouder echtpaar online opgelicht voor een bedrag van in totaal 49.000 euro.
Ook hier werd slechts één van de geïdentificeerde verdachten vervolgd en dit enkel voor het bedrag van 7.500 EUR, zijnde de geldsom die deze persoon rechtstreeks van onze cliënten op zijn rekening ontvangen had.
Uit het gevoerde onderzoek bleek nochtans dat ook de andere verdachten (rekeningtitularissen) geïdentificeerd konden worden én dat er omwille van doorstorting van gelden een aantoonbare band bestond tussen deze personen en degene die vervolgd werd. Niettemin concentreerde het parket zich enkel op de verdachte die ingeschreven stond in het eigen rechtsgebied. Voor de andere “money mules” werd het slachtoffer verwezen naar de overige parketten en valt het ook in deze zaak nog af te wachten of de afzonderlijke feiten niet stuiten op een bepaalde ondergrens waarvoor beslist wordt niet te vervolgen.
Toch blijft het aangewezen om klacht neer te leggen. Elk puzzelstukje kan immers van aard zijn om mee een netwerk op te rollen. Al blijft het natuurlijk tevens cruciaal om een blootgelegd netwerk gezamenlijk te vervolgen. Door het uit elkaar trekken van het dossier, worden het allemaal afzonderlijke feiten en dreigt men sneller op bepaalde opportuniteitsbeslissingen van het parket te botsen. Dit tot grote frustratie van het slachtoffer voor wie het recupereren van zijn of haar centen moeilijker wordt.
Snel handelen blijft de boodschap! Wie vermoedt het slachtoffer te zijn van online fraude, contacteert best onmiddellijk de bank en Card Stop met het oog op het blokkeren van de rekening en het zo maximaal mogelijk vermijden van doorstortingen.