Geef een zoekterm in en druk op “enter”.

CRYPTOMUNTEN: AANKOPEN OF NIET ? CHECK EERST DE WEBSITE VAN FINANCIELE WAAKHOND FSMA

  • Straf- en Strafprocesrecht

Waar onze fiscalisten met een recent artikel de mogelijke belastbaarheid van eventuele meerwaarden op de verkoop van uw crypto-munten onder de aandacht brachten, leggen onze penalisten in dit artikel de focus op mogelijke valkuilen bij de aankoop van cryptomunten. Er liggen immers veel fraudeurs op de loer.

Om te vermijden dat u ten prooi valt aan fraude, checkt u best eerst de website van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). De financiële waakhond FSMA heeft recent een nieuwe lijst gepubliceerd van traders en websites die actief zijn in België waarvan ten zeerste wordt afgeraden om op hun aanbiedingen in te gaan.

Volgens de FSMA werken de betreffende online-tradingplatformen met nepadvertenties op sociale media met soms bekende personen of proberen zij contact te maken met potentiële slachtoffers via datingapps of nepaccounts op sociale media. Deze nepadvertenties bieden vaak een bepaalde virtuele munt, tradingsoftware of –opleiding aan. Na het klikken op de advertentie of het downloaden van de mobiele applicatie en het invullen van contactgegevens, worden de slachtoffers doorgaans snel opgebeld door de oplichters met een concreet beleggingsvoorstel (in aandelen, alternatieve beleggingen, virtuele munten, enz…). Met mooie praatjes worden de slachtoffers verleid om bepaalde overschrijvingen te doen en steeds grotere sommen te beleggen.

Om fraude te vermijden, raadt de FSMA beleggers aan om steeds de identiteit te controleren van de vennootschap die hun een belegging aanbiedt (handelsnaam, land van vestiging, maatschappelijke zetel, enz.) en na te gaan of de vennootschap over de vereiste vergunning beschikt.

Een eenvoudige opzoeking op de website van de FSMA kan u veel ellende besparen.

Lore Gyselaers